dijous, 18 d’octubre del 2007

Les MRF a les VII Jornades d'Actualització Científica a l'Aula de la Llotgeta de València


L’Obra Social de la CAM (Caixa d'Estalvis del Mediterrani) ofereix com als anys anteriors un nou cicle de Jornades d’Actualització Científica, entre el 15 d’octubre i 30 de novembre de 2007, que es desenvolupa a l’aula de La Llotgeta (Pça del Mercat nº 4, València), en horari de 19.30 a 21.00 h. L’organització del cicle està a càrrec del Museu Valencià d’Història Natural i el Patronat Valencià de Zoologia ‘Ignacio Docavo’. El cicle es titola ‘Al Borde del Abismo’ i inclou 6 conferències , estant prevista per al 29 de novembre una referida a les microreserves vegetals valencianes. Aquest grup de xarrades està homologat per al professorat d’ensenyament secundari i batxillerat sempre que s’hagen matriculat prèviament. Es tracten matèries relacionades amb la conservació de la biodiversitat i amb la sostenibilitat de l’economia i l’ús del territori, amb ponents amplament reconeguts com ara Joaquin Araújo o el professor Josep Sorribes.
Trobaréu més informació a:

Les microreserves de flora en la nova Estratègia Europea de Conservació de Flora

Al llarg de la V Conferència Europea de Conservación de Flora Silvestre (veure notícia prèvia en el blog), el tema de les microreserves de flora va tindre un lloc preferen als debats dels seminaris temàtics i estratègics que centraren bona part del congrés. Els seminaris estratègics es van dedicar a plantejar propostes d’objectius i accions per a la nova Estratègia Europea de Conservació de Flora 2008-20013, que es redactarà i aprovarà durant els propers mesos. Un dels objectius proposats ha estat l’inici de l’establiment d’una futura xarxa europea de microreserves, plantejant-se com a acció la creació i manteniment d’una base de dades de xicotets llocs protegits per a la flora en Europa (es diguen formalment microreserves o no, en tal de mantindre eixa funció de conservació activa de plantes, algues i/o fongs). Ara per ara, les bases de dades existents sobre espais protegits no contemplen suficientment el cas dels llocs de xicoteta dimensió. sobretot si es tracta d'espais de protecció 'temàtica'. Convé recordar què, a l'encara vigent Estratègia Europea 2001-2007, l'objectiu sobre MRF ('target 2.18' de la redacció original) va ser un dels pocs realment acomplits.

Les microreserves de flora al Congrés espanyol de Biologia de la Conservació de Plantes

Patricia Pérez Rovira en un moment de la seua presentació en Puerto de la Cruz © E. Laguna, 2007


El III Congrés de Biologia de la Conservació de Plantes (Puerto de la Cruz, Tenerife, 25-27 setembre 2007) ha comptat amb diverses ponències i pòsters sobre microreserves de flora, incloent-ne de noves propostes per establir-les fora del territori valencià. Així l'equip de la Universitat d'Almeria que dirigeix el professor Juan F. Mota presentà un pòster sobre l'análisi previ per a l'establiment d'una xarxa de microreserves a Andalusia Oriental -podéu contactar amb els autors del pòster mitjançant l'adreça de correu electrònic amf788@ual.es-. Entre les ponències orals cal destacar la presentada per Patrícia Pérez Rovira en representació de l'equip valencià gestor de la xarxa de MRF, referida a la situació actual de la flora endémica dins del conjunt d'aquests espais de protecció. Per obtindre'n més informació l'adreça de contacte és flora_castellon2@gva.es