
Entre els dies 16 i 19 de juliol de 2007, el Departament de Biologia Vegetal de la Universitat de Santiago de Compostela ve d’organitzar la 5ª edició del veterà curs d’estiu sobre la conservació del Caurel, el massís on conflueixen el sud de la província de Lugo amb el nord de la d’Ourense, i on es conserven bona part dels relictes de vegetació mediterrània del territori de Galícia. El curs ha estat dirigit per l’ecòleg Dr. Javier Guitián Rivera i ha versat sobre el paper del espais naturals protegits a la conservació, comptant amb figures de relleu com ara Benigno Varillas, fundador de la revista Quercus -us recordem que l’any passat la publicació va arribar al seu 25é aniversari-. Al sí d’aquest curs, la ponència sobre conservació de flora en espais naturals va fer una detallada descripció de la figura de microreserva vegetal i el seu funcionament. La llista de ponències figura a la pàgina web http://www.usc.es/cultura/cv0731.htm

A les excursions programades del curs, guiades pel Dr. Luis Guitián, professor de Geografia de la mateixa univesitat i germà del Dr. Javier Guitián, es va fer un excel.lent recorregut pel paisatge i tipus d’hàbitats singulars del Caurel, on encara es conserven els millors ‘sotos’ de castanyers (Castanea sativa) de Galicia, formats per centenars d’arbres multicentenaris. Aprofitem per recordar-vos què, tot seguint els treballs paleobotànics que estan desenvolupant-se als darrers anys, el castanyer no sembla ser en absolut una espècie al.lóctona duta pels romans, sinò que el registre de pòlen i altres fòssils demostra la seua existència a Galícia és ben anterior, tot i que tant els romans com altres cultures van estendre encavant la transformació de les castanyedes naturals i l’extensió del seu cultiu on no hi estava abans per altres llocs de la regió.
El recorregut de camp va permetre veure en flor la joia botànica del Caurel, Campanula adsurgens Levier & Leresche (= C. arvatica Lag. subsp. adsurgens (Levier & Leresche) Damboldt), coneguda als ambients botànics como a 'Campánula del Caurel', endemisme de les muntanyes on conflueixen les províncies de Lugo, Ourense i Lleó.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada